## Wednesday, 24 October 2012

### 3..Universal Codes, Minutes, hOurs, Matter to Days, 144, 1440 and the Mayan Baktun of 144000 Days

In previous posts, I describe how the current Mayan Long Count calendar systems were translated by scholars...

The Traditional Mayan Long Count Maths

Kin ..........1 x 20
Uinal.........20 x 18
Tun...........360 x 20
Katun.........7200 x 20
Baktun........144000 x 13
Great Cycle...1872000 'days'

The cycles are 20 + 18 + 20 + 20 + 13 = 91
1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12+13 = 91
A+B+C+D+E+F+G+H+I+J+K+L+M = 91

and as a reminder, a modern day has 1440 'minutes' and most of us recognize them to be 24 'hours'...

Let's take a look at this number 144 as hours...

144 / 24 hours a day = 6 days, and if we add a zero
1440 = minutes in the 7th day, as we call a modern 'week' Mon, Tues, Wed, Thur, Fri, Sat, Sun

To continue adding these zeros, making solid what we know... is to view the similarity in the Mayan Long Count Cycle and the Modern day and time systems...

My Previous Post
1440 ‘as minutes’ = 1 days … can also be called 4 Mayan Tun as 360 x 4 = 1440
14400 as ‘minutes’ = 10 days … can also be called 40 Mayan Tun as 360 x 40 = 14400
144000 as ‘minutes’ = 100 days … can also be called 400 Mayan Tun as 360 x 400 = 144000
1440000 as ‘minutes’ = 1000 days … can also be called 4000 Mayan Tun as 360 x 4000 = 1440000
and all together in ‘minutes’,
these are 1111 days

" eleven hundred and eleven "
" eleven : eleven "

the hour and minute of Winter Solstice date, December 21, 2012, 11:11/12 Universal Time, also written by some scholars to be the 'end' of the Mayan Long Count Cycle...
" check it "....
http://aa.usno.navy.mil/data/docs/EarthSeasons.php

The obvious, is always, in front of us...
1440 'minutes' = 1 'day', and could also be called 4 Mayan Tun as 360 x 4 = 1440

The Maya say a Tun is 360 'days' and if this is the only translation... then
360 x 4 = 1440 would amount to 1440 'days'.

so if 1440 can be 'days', just like they count Baktun cycles of 144000 'days' x 13 cycles = 1872000 'days'
it can also be said

1440 days x 1300 = 1872000 'days'... which very much resembles
1440 'minutes' x 1300 = 1872000 'minutes'

as a reminder, 1300 'days' are five 260 day cycles, 260 Tzolkin Sacred days x 5 cycles = 1300

14+15+16+17+18+19+20+21+22+23+24+25+26 = 260 x 5 = 1300
N + O + P + Q + R + S + T + U + V + W + X + Y + Z = 260 x 5 = 1300

1440 'days' x 13 cycles = 18720 'days'
14400 'days' x 13 cycles = 187200 'days'
144000 'days' x 13 cycles = 1872000 'days' currently only known as the Mayan Long Count calendar cycle.  Thirteen Mayan Baktun cycles = 1872000 'days

1440000 'days' x 13 cycles = 18720000 'days'

And...
as communication continues...

5125 was translated as 'years', and might not be entirely precise

123 hours are 5.125 'days'
1230 'hours' then are 51.25 'days'
12300 'hours then are 512.5 'days' and this means...
123000 'hours' are 5125 'days'

The Mayan Long Count cycle is translated by modern scholars to be an approximate 5125 'years' long, ending on Winter Solstice date, December 21, 2012

" there is no end, to the cycle of Life "